Přejít na hlavní obsah

Děti dětem: Jak obytné vozy pomáhají

Naše pobočka Campers4U v Olomouci je hrdým partnerem iniciativy Děti dětem. Tato nezisková organizace založená panem Rostislavem Vaňkem má za cíl přivést děti od obrazovek ke sportu a naučit je vzájemné pomoci. Pan Vaněk, který je fotbalovým trenérem, začal již před několika lety pomáhat dětem ze sociálně slabších nebo znevýhodněných rodin tím, že je brával na různé sportovní kempy a všelijak je ve sportu podporoval. Jeho pomoc během několika let přerostla v iniciativu, která již desítkám rodin výrazně zlepšila život vytvořila skvělou komunitu lidí, kteří se navzájem podporují.

 

Adria Campers4U Deti detem

Integrace zdravých a handicapovaných dětí

Jedním z klíčových aspektů iniciativy je setkávání zdravých dětí s dětmi s handicapem. Tím se děti učí, jak se chovat k postiženým vrstevníkům a jak jim pomáhat. ,,Většina rodičů často ani neví, jak reagovat, když potkají dítě s handicapem. Děti často kreslí obrázky pro své nové kamarády a učí se pomáhat už od útlého věku", říká pan Vaněk, který také pořádá besedy na školách a další akce. Největší úspěch mají sportovní turnaje, kde si děti společně zasportují a pociťují radost z vzájemného pochopení a pomoci.

Spolek Děti dětem organizuje až 60 akcí ročně! Pan Vaněk se snaží zmedializovat příběhy konkrétních rodin, kterým pomáhá. Od začátku své činnosti s dalšími dobrovolníky zvládl podpořit již 56 rodin. Výtěžky z akcí, jako jsou startovné na turnajích nebo sponzorské dary, jdou na pomoc vždy konkrétní rodině na konkrétní věc. Peníze vybrané během těchto akcí mohou zásadním způsobem změnit fungování rodiny.

 

Výletování: Nezapomenutelné zážitky pro rodiny

Naše pobočka Campers4U v Olomouci pomáhá spolku tím, že půjčuje obytné vozy na projekt Výletování. Tento projekt umožňuje rodinám s handicapovanými dětmi vyrazit na výlet v obytném autě.  

Podle pana Vaňka rodinám dokonce někdy udělá větší radost to vyletování než peníze, protože tímto způsobem může trávit rodina čas pohromadě, dělat si společné zážitky v naprostém pohodlí a bez větších omezení. Rodiny se tak mnohdy na společný výlet dostanou třeba po několika letech, a to je pro ně zážitek doslova k nezaplacení. 

V letošním roce proběhla zatím dvě výletování. Nejprve vyrazila rodina Aničky Vavříkové na rybaření do Bystročic, kde grilovali, chytali ryby, relaxovali a užili si krásný den. Jako druzí vyletovali Košťálovi, kteří v rámci dvou dní vyrazili do Nákla, Zlínské zoo a na Dalimilovu rozhlednu.

Možná si říkáte, proč právě obytný vůz může pomoci? Obytný vůz či karavan nabízí rodinám s dětmi s handicapem možnost mít vše po ruce a kdykoliv zastavit, čímž se snadno přizpůsobí situaci. ,,Rád bych tímto způsobem vyjádřil podporu panu Sedlákovi a Mrázovi z pobočky C4U Olomouc, za naši spolupráci", dodává Rostislav Vaněk.

 

Pokud i vy chcete Děti dětem podpořit, můžete se s dětmi zúčastnit jedné z mnoha akcí, kterou spolek pořádá nebo přispět na transparentní účet. A jste-li z olomouckého kraje, můžete se třeba stát dobrovolníkem, kterých není nikdy dost.

ADRIA ADRIA