Přejít na hlavní obsah

S Adria Twin Supreme až do Maroka

Že s obytným vozem nemůžete opustit hranice kontinentu? Mnozí, jako Nicole Günther s rodinou, se nebojí se svými domovy na kolech vyrazit i do nejvzdálenějších končin. Společně se svým modelem Twin se vydali na dobrodružnou cestu z Německa až do exotického Maroka, své zážitky průběžně sdíleli na svém blogu donventure.de. Jejich bezmeznou víru ve svou obytnou vestavbu potvrzuje také to, že se do Maroka vydali uprostřed horkého léta. V článku pro Adria Mobil, rodina popisuje Maroko jako zemi plnou kontrastů – od dechberoucích dun Sahary až po pulzující trhy v Marrákeši.  

 

Náš věrný společník: Adria Twin Supreme SGX

Vestavbou Adria Twin Supreme SGX jezdíme už 4 roky a je to náš spolehlivý společník. Vůz je pro nás mnohem více než jen pouhý dopravní prostředek – je to náš druhý domov. Na Twinu milujeme jeho obratnost, díky které se můžeme vydat i do těch nejzapadlejších koutů. Máme absolutní svobodu a můžeme tábořit třeba pod hvězdnou oblohou pouště, aniž bychom dělali nějaké kompromisy v rámci pohodlí. Vybavení našeho obytného vozu zahrnuje integrovanou kuchyň a komfortní postel, což nám umožňuje objevovat krásy Maroka v naprostém pohodlí a v našem vlastním tempu."

Ve vestavbě máme suchou toaletu, která nám také poskytuje nezávislost a zároveň nijak neškodí křehkému ekosystému v odlehlých oblastech Maroka, kde často chybí zařízení pro likvidaci odpadů. Tato technologie navíc značně snižuje naši spotřebu vody, což je v zemi, kde je voda během letních měsíců vzácným zdrojem, opravdu praktické. Naše zkušenosti s vozem Adria Twin Supreme SGX nás utvrdily v přesvědčení, že se jedná o ideálního partnera pro všechna naše dobrodružství. Poskytuje nám nejen bezpečí, ale i pohodlí a pocit domova.

 

 

 

Maroko - dobrodružství s dodávkou pod maghrebským sluncem

Maroko je neuvěřitelné, každý den nabízí nová dobrodružství. Při překračování majestátních vrcholků pohoří Atlas se zdá, že se téměř dotkneme oblohy. V oázách nacházíme nejen klid, ale i osvěžující útočiště. Projíždíme prašnými cestami Maroka, na nichž Twin spolehlivě zvládá veškeré nástrahy a bezpečně nás doprovází na cestě za dalšími vzrušujícími zážitky. Naše cesta touto zemí plnou kontrastů, tanec slunce a stínů Maghrebu v sobě skrývá nepřeberné množství kouzel a tajemství. Každý den zde přináší objevování neznámého a překonávání vlastních hranic.

 

 

Uvízli jsme v pouštním písku

Naše cesta směřuje až na jih k bráně Sahary, do M'Hamidu. Zde se nám naskýtá výhled na nekonečnou poušť, která v nás probouzí pocit pokory a uvědomění si vlastní malosti. Nepodceňujeme horké léto severní Afriky, kdy jsou teploty vysoké a slunce nemilosrdně pálí. Naše vestavba Twin je ale spolehlivým společníkem. Zdatně zvládá strmé průjezdy, úzké uličky pulzujících měst i písečné duny před námi, Jedině na písčitém podloží občas uvízneme.

,,Kamenitá půda se stává čím dál více písčitější a najednou se kola zaseknou. Teploměr teď ukazuje 48 stupňů Celsia. Vystupujeme z auta. Zem je jako rozpálená zeď, do které se boříme. Motor běží, takže klimatizace chladí interiér. Daniel přináší ze střechy zásobník na písek a lopatku. Pneumatiky se i na druhý pokus zaboří do země... Mobilní se vypnul, a kvůli horku nejde zapnout. Násada lopaty je rozpálená. Písek také ..." [Úryvek z: Günther, Nicole . "Maroko - k obzoru a ještě dál" DONVENTURE, 2023].

Ještě jeden pokus a Twin opět jede!

 

 

Maroko: mozaika barev a příběhů

Na pouti skrze rozmanitou krajinu a historické skvosty Maroka každý kout vypráví svůj unikátní příběh. Od dechberoucích soutěsek a vodopádů, po čarovné písečné duny. V každém dalším kilometru před námi Maroko rozkládá svou nesmírnou krásu. Na naší cestě vidíme ohromující přírodní scenérie, ponoříme se do bohatství místní kultury i historie a touláme se v spletitých uličkách tržišť v královských městech. V našem obytném voze zažíváme vzrušující cestu, kdy se v serpentinách střídavě vynořují a ztrácejí pohledy na údolí zalité svěží zelení v rozličných odstínech. Po cestě potkáváme stánky plné tradiční marocké keramiky a suvenýrů, ručně vyrobených z listů místních zakrslých palem. Setkáváme se zde s rifskými rolnicemi v slaměných kloboucích zdobených barevnými vlněnými klubky, které prezentují tradiční životní styl obyvatel této oblasti. Najednou se před námi objeví město ikonických modrých barev, které náš dojem z cesty ještě umocní, dorazili jsme do Fésu.

 

 

Zapomenutá zákoutí Maroka

V marockých kopcích obestřených tajemným lesem narazíme na zapomenuté místo, kde čas narušuje pouze šepot lesů. Toto místo příroda objímá s neobyčejnou elegancí. Kolem nás se rozprostírají zelené vrcholy, dýcháme lahodně čerstvý vzduch a nad námi se rozpíná nekonečně modrá obloha.

Stojíme před před opuštěnou stavbou, která je uprostřed zeleného moře jakýmsi ostrovem melancholie a  která v sobě ukrývá příběhy dní dávno minulých. Její ztrouchnivělé trámy skřípou pod váhou všech těch let a skrze praskliny ve střešních oknech proniká šepot větru. Osmipatrový komplex, který kdysi zřídila francouzská koloniální zdravotní správa jako zařízení pro léčbu tuberkulózy, nyní stojí zcela opuštěn. Tato budova v Ben Smimu, která byla svědkem léčby mnoha pacientů, nyní působí jako opomíjená relikvie, pomalu rozjídána zubem času.

 

 

Naše cesta pokračuje u ruin Volubilis. Tyto trosky kdysi pulsovaly životem a byly  centrem Římské říše. Dotýkáme se starobylých kamenů a cítíme, jak se minulost prolíná s přítomností. Volubilis, tato dávná zřícenina, sloužila městu Fés jako zdroj stavebního materiálu. Berbaři s využitím římských pozůstatků vytvořili ve Fezu autentickou architekturu. Prolínání úzkých uliček, živý ruch obchodů a bazárů nám přináší nezapomenutelný zážitek. Vše nám přibližuje náš průvodce Wafi, který nás nadšeně městem provází. 

 

 

Naše zážitky z Maroka byly tak silné, že jsme se o ně rozhodli podělit v knize "Maroko - k obzoru a ještě dál". Kniha je plná příběhů a osobních postřehů, je doplněn fotografiami, které naší cestu dokumentují a zároveň vybízí k opuštění komfortní zóny a objevování neznámých krajin.

 

S naším obytným vozem Adria Twin Supreme SGX jsou naše cesty více než jen únikem od běžného života; stávají se příležitostí k osobnímu růstu, překonávání výzev a objevování krás světa. Každá cesta pro nás představuje dobrodružství v objevování nových cest a světů, které celá rodina  s otevřeným srdcem i očima přijímáme.

 

 

Tento článek byl převzat z webu Adria Mobil. Autory článku jsou www.donventure.de, které můžete sledovat i na sociálních sítích. 

 

 

ADRIA ADRIA